Haave omasta ravintolasta

Moni kokkailusta pitävä nuori haaveilee varmasti kokin ammatista ja oman ravintolan perustamisesta. Haave on täysin saavutettavissa, tosin sitä varten tulee nähdä hieman vaivaa ja opiskella. Ennen opiskelun aloittamista on hyvä ottaa muutama asia huomioon, joista tärkein on kokin työ käytännössä. Työ on rankkaa, ja siinä vietetään päivässä tuntikausia jaloilla. Siksi onkin hyvä miettiä, riittääkö oma terveydentila ja toisaalta myös motivaatio työhön. Jos vastaus on kyllä, on ammatti luultavasti sinua varten, ja on aika miettiä kokiksi kouluttautumisen mahdollisuuksia. Kokkikoulussa opetellaan niin ruuanvalmistamiseen liittyviä aiheita ja perusteita kuin myös muita ravintola-alaan liittyviä tärkeitä tietoja. Nämä voivat olla niin henkilöstön kuin ravintolan johtamiseen valmistavia aiheita, kuten maksujärjestelmän valitseminen. 

Missä opiskella kokiksi?

Kokiksi voi opiskella useimmissa ammattikouluissa, joihin voi hakea jo peruskoulun jälkeen. Tuolloin koulusta saatava tutkintonimike on ravintola- ja cateringalan perustutkinto, ja opinnot suoritetaan useimmiten koulussa ja sen keittiössä. Jo lukion suorittaneet opiskelijat voivat usein suorittaa tutkinnon hieman nopeammin. Tutkinto on lisäksi mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena, jolloin työtä opitaan ravintolassa kokin opetuksella. Joitain kursseja voi silti joutua käymään koulunpenkillä. Julkisten koulujen lisäksi on mahdollista opiskella kokiksi myös yksityisessä koulussa, jossa opinnot sujuvat ehkä hieman joustavammin ja nopeammin kuin ammattikoulussa. Tämä vaihtoehto sopiikin erinomaisesti erityisesti hieman vanhemmille opiskelijoille. Esimerkiksi tunnettu opisto Perho Helsingissä tarjoaa monipuolisia kursseja ja myös jatkokoulutusta valmiille kokeille.

Miten perustaa oma ravintola?

Oman ravintolan perustaminen vaatii kärsivällisyyttä ja hyvää bisnesideaa. Vaikka olisit kuinka hyvä kokki tahansa, kannattaa tarkasti suunnitella tulevan yrityksen yrityssuunnitelma sekä tulot ja menot. Ravintolan pitäminen ei ole halpaa hommaa, ja juuri sen vuoksi on oikeanlaisen bisnessuunnitelman tekeminen ennen ravintolan avaamista tärkeää. Paljonko rahaa kuluu henkilöstökuluihin? Entä mahdollisiin lupamaksuihin, veroihin ja tilakustannuksiin? Juuri näiden seikkojen vuoksi on laskelmat hyvä tehdä kunnolla, minkä lisäksi säästössä on hyvä olla hieman rahaa, jotta alun suurista kustannuksista selvitään. Lisäksi kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ruokalistaan ja hinnoitteluun. Hintojen tulee olla houkuttelevia, jotta asiakkaat löytävät uuden ravintolan. Toisaalta tulee hinnan olla tarpeeksi korkea, että ne kattavat aineiden hinnan ja työntekijöiden palkan.